Historie

Hoe is Stichting Djenné ontstaan?

Voor architect Arie van Rangelrooij was de aanleiding dat hij aan de TU/Eindhoven studeerde en via zijn afstudeerbegeleider Wolf Schijns de gebouwen van Djenné in kaart heeft gebracht. Hiermee heeft hij een bijdrage geleverd om de stad Djenné op de UNESCO werelderfgoedlijst te plaatsen. De TU/Eindhoven heeft op basis van zijn werkzaamheden een budget gekregen van het Ministerie van Buitenlandse zaken om 150 cultuurhistorisch belangrijke woningen in de stad te gaan renoveren. Arie wilde graag Djenné opnieuw bezoeken om het resultaat van de renovatie te aanschouwen. Ook Jeanne van Beers heeft de stad Djenné bezocht en heeft altijd contact gehouden met de bewoners aldaar.

‘Tijdens gesprekken kwam naar voren dat men graag hulp wilde vanuit Nederland bij de ontwikkeling van de stad.’

In de zomer van 2005 besluiten Arie en Jeanne met hun gezinnen de vakantie door te brengen in Djenné (Mali). Het was een bijzondere ervaring om na al die jaren er weer te zijn. Zij raakten onder de indruk van hetgeen ze in de stad aantroffen. De gerenoveerde huizen waren prachtig geworden, maar er waren ook problemen zoals veel afval op straat, grote werkloosheid, armoede, analfabetisme, veel kinderen gingen niet naar school en het ontbreken van voetbalvoorzieningen. Tijdens gesprekken met onder andere, de minister van culturele zaken en onderwijs, de burgemeester van Djenné, de imam van Djenné, de marabouts van Djenné en aannemer Boubakar Kouroumanse, kwam steeds naar voren dat men graag hulp wilde vanuit Nederland bij het oplossen van bovengenoemde problemen en de ontwikkeling van de stad.

Zo werd het fundament gelegd voor Stichting Djenné dat in mei 2006 het levenslicht zag. Plannen werden gemaakt en de nodige contacten gelegd. Acties werden gevoerd om voldoende geld in te zamelen om een school te bouwen in Djenné. De wereldwijde crisis was een kink in de kabel, maar de stichting bleef geloven dat het project haalbaar was.

In 2010 was het plan voor de school in Djenné klaar. In 2015 werden de eerste drie schoollokalen opgeleverd met de ommuring en toiletten en startte de school in 2016. In 2023 werden de volgende drie schoollokalen opgeleverd. Naast het project in Djenné heeft de stichting samen met AADI een vrouwenvakschool in Bandiagara in het Dogogn gebied gerealiseerd.

Doneren

We hebben gelukkig een mooie groep trouwe donateurs. Maar die groep mag wel groter worden. Wil jij ook de Stichting Djenné ondersteunen? Wordt donateur. Dat kan met een eenmalige of een periodieke gift.

Wil je periodiek doneren? Klik dan hier.

Bedrag